Tegninger av fem barn på en fotballbane

Barneidrett og sosiale medier

Mange av oss har vel vært der. På et idrettsarrangement eller trening hvor vi er blitt litt engasjert. Eller inspirert. Og fått lyst til å dele dette med omverdenen. I dagens samfunn deler vi enkelt og raskt ting på sosiale medier (SoMe). Om det er bilder på Instagram eller synspunkter og bilder på for eksempel Twitter og Facebook. Det er lett å gjøre. Og det viser et engasjement. Ofte er det helt harmløst og det er informativt i forhold til de som eksponeres for det. Følger man god folkeskikk skal det godt gjøres å fornærme noen. Imidlertid skal man være litt mer aktsom når det kommer til barn og idrett.

Tegninger av fem barn på en fotballbane

Når det gjelder barn er det uansett greit å tenke seg om og ikke være for trigger happy. I pressen har man jo Vær Varsom-plakaten. Det innebærer at den enkelte redaktør og medarbeider har ansvar for å kjenne pressens etiske normer og plikter å legge disse til grunn for sin virksomhet. Med andre ord ikke publisere alt man har lyst til. Det samme gjelder for barn og mindreårige, og også innenfor idretten.

Barn som spiller fotball. En mobiltelefon med app-er for sosiale medierHos Idrettsforbundet får de med jevne mellomrom meldinger om foresatte, trener og ledere som publiserer upassende ting på SoMe i forbindelse med barns idrettsprestasjoner. Foresatte og tillits-valgte i dretten bør være mer kritiske til hva de publiserer, og derfor har idretten nå kommet med noen gode råd for publisering. En del av hensikten med dette er å fremme idrettsgleden og minske resultatfokuset. Det siste kan fort føre til forventningspress og prestasjonsangst. I tillegg så bryter faktisk en del av innleggene med barneidrettsbestemmelsene. Dette går for eksempel på dette med resultatlister for barn under 11 år.

Gode råd for posting på SoMe

De seks rådene fra idretten for at du blir en ansvarlig trener, leder eller idrettsforelder i SoMe er disse;

  1. Ikke si noe stygt om barnets trener, barns lagkamerater eller deres motstandere. Og heller ikke noe som kan påvirke barnet ditt ellers andre barn negativt.
  2. Ikke legg ut resultater fra konkurranser eller kamper om barnet ditt er under 11 år.
  3. Spørr deg selv om det er du eller ditt barns behov som blir ivaretatt. Snakk med barnet før du publiserer noe på SoMe. Hva er hensikten med publiseringen?
  4. Ikke kom med ytringer i SoMe som går lenger enn hva du hadde turt å si face to face med ledere, trenere, motstandere eller andre.
  5. Og svært viktig; publiser aldri på SoMe dersom du er i sterk affekt. La det gå tid før du eventuelt publiserer.
  6. Løft frem styrkene og innsatsen til ditt barns lag. Aldri svakhetene til motstanderens lag.

Følges dette blir det mer læring og utvikling fremfor resultatfokus. Da blir det mer gøy og moro, og større sjanse for at ungene ikke slutter tidlig med idrett på grunn av mistrivsel.